21 Temmuz 2012 Cumartesi

BEBEK BAKIMINDA BABALARIN DESTEĞİ ŞART!!!

Dünyaya bir bebek getiriyorsunuz ve bunu anne-baba olarak planlıyorsunuz ama bebeğin gelişimi, beslenmesi, uyku düzeni hatta kişilik eğitimi de dahil %99 anneye görev düşüyor.  Anne kavramının, bebek üzerindeki etkisi tartışılmaz. Prof. Dr. Sabiha Paktuna; '7/24 ANNEYE GÜVENLİ BAĞLANMA'  isimli kitanında, annenin, bebek, çocuk üzerindeki önemine çok ayrıntılı değinmiş. Çocuklarda oluşan tikler, hastalıklar, uyku bozuklukları, öfke nöbetleri hatta otizmin bile 7/24 methoduyla kontrol altına alınabileceğini ya da tamamen sona ereceğini canlı örnekler ile kitabında anlatmış. Tabi ki önemli olan; annenin hamilelikten itibaren bebeğiyle iletişim içerisinde olması ve gerçekten onu anlayabilmek için çaba harcaması gerekir.

Babalara gelince; onların da başlıca görevleri, sürekli bebeğini düşünen ve bakımını üstlenen annenin daha fazla uyuyabilmesi, dinç ve mutlu bir kadın olabilmesi için, elinden geleni yapması gerekir. Mutlu bir bebek yetiştirmek istiyorsak; sinir sistemimizin kuvvetli ve hayat dolu olmamız çok önemlidir.Bebek bakımından yani geceleri uykusuz emzirmek, gündüzleri de aynı rutini devam ettirmek ve ağlayan bebeğine çaresizce sevgi vermeye çalışmak bir süre sonra anneyi tüketecek ve bebeğiyle oyun oynama veya ona hikayeler anlatma enerjisini kendisinde bulamayacaktır. Çocuğuyla kaliteli zaman geçiremeyen bir annenin, sosyal anneden yani yardımcı anneden hiçbir farkı kalmayacaktır. Belki de bu tutum, anneye saygı yerine, annenin mecburiyetiymiş gibi çocukta bazı şımarık tepkilere yol açacaktır.

Bu konuya değinme sebebim, hem Çocuk Gelişimi Kursunda, hem de  staj yaptığım anaokulunda gözlemlediğimiz problemli çocukların gözümü korkutması. Özellikle annelerin bu konuda kendilerini daha çaresiz hissetmesi ve tabi ki babaların daha rahat tutum sergilemesi.

Babaların; çocuk beslenmesi, gelişimi, uykusu vs... gibi konularda bizim kadar bilgi edinmeye çalışması beklenemez tabi ki. En heyecanlı, en bebeğine düşkün baba bile siyasi veya tarih kitapları okumayı, gazetelerin altını üstüne getirmeyi tercih eder. Onları çaktırmadan eğitmek malesef yine bize kalıyor :-))) Örneğin dün akşam eşim, sipariş verdiğim kütüphaneyi kurmaya çalışırken, hemen TRACY HOGG EBEVEYN CANKURTARAN SETİ' mi açtım ve içindeki  dvd'yi koydum. Çok ta iyi yaptım.  Şiddetle bu seti almanızı tavsiye ederim ve oturup babası ile izlemenizi öneririm. Böylece, babası da kendine düşen görevleri bu dvd ile tamamen uygulamalı anlamış olur. DVD'de;  Tracy Hogg; 15 ebeveyn ve 15 farklı bebeğin, 15 yorucu problemini evlerinde zaman geçirerek, nasıl düzene sokuyor ve babaları nasıl konuya dahil ediyor görmüş oluyorsunuz.

 Ben, D&R  mağazalarında sadece kitabı bulabiliyordum ( Bebek bakım sorunlarında mucize çözümler) ama internetten aşağıdaki linkten sipariş vererek, set halinde almış olursunuz.
 http://www.dr.com.tr/Kitap/Tracy-Hogg-Ebeveyn-Cankurtaran-Seti/Melinda-Blau/Egitim-Basvuru/Aile-Cocuk/Aile-Cocuk/urunno=0000000379676

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.